Návod na získání vietnamského víza on arrival

Od roku 2017 je situace pro získání vietnamských víz lehce zmatená, takže jsem pro váš přehled vytvořil tabulku s výhodami/nevýhodami jednotlivých možností žádosti o vietnamská víza. Po pročtení tabulky doporučuji zařídit vízum podle následujícho postupu, pokud se rozhodnete pro “on arrival” variantu. Ničeho se nebojte, celý proces získání vietnamského víza on arrival přes internet je opravdu jednoduchý a rychlý. Sám jsem mnohokrát postupoval stejně a nyní rád vše vysvětlím i vám.

Hlavní výhody víza on arrival do Vietnamu

  • Výraznou slevu získáte, požádáte-li dohromady s více cestovateli. Čím více vás objedná, tím vás vyjde vízum levněji.
  • Do 48 hodin od žádosti vám přijde do e-mailové schránky schvalovací dopis. Ten vás opravňuje k vyzvednutí víza ve Vietnamu na letišti.
  • Online víza do Vietnamu vám ušetří čas, uspoříte peníze (přes 1000 Kč) a především nervy na vietnamské ambasádě v Praze
Celý proces má 4 hlavní kroky. Neváhejte a čtěte dál.

Chci požádat o víza do Vietnamu

1. Co musíte zkontrolovat

V první řadě doporučuji pročíst tyto stránky:-) Měly by vám poskytnout odpovědi na nejčastější otázky týkající se získání online víz on arrival do Vietnamu. Pokud byste potřebovali poradit s čímkoliv dalším (cestou do Vietnamu, očkováním, letenkami, itinerářem, ubytováním atd. tak mi neváhejte napsat. Ve Vietnamu jsem pracoval, žil, cestoval a navíc jsem vystudoval vietnamistiku na Karlově univerzitě, tudíž si troufám tvrdit, že o Vietnamu leccos vím.

Zkontrolujte si platnost pasu

Je nezbytně nutné mít platný cestovní pas minimálně 6 a více měsíců ode dne vstupu do Vietnamu. Samozřejmě by měl obsahovat volné stránky k nalepení budoucího víza. Zkuste ho najít raději rovnou teď a vezměte si ho k ruce. K žádosti o vízum budete potřebovat vědět číslo pasu a to asi z hlavy neznáte.

Pokud budete zařizovat víza i dalším lidem, zjistěte si čísla jejich pasů taktéž. Požádáte-li totiž o více víz najednou, získáte výraznou slevu – podívejte se do tabulky s cenami.

Musíte přicestovat do Vietnamu letecky

Vietnamská online víza lze použít pouze v případě, že přicestujete do země letecky. Přiletíte-li do Hanoje, Saigonu (Ho či minu), Danangu nebo Cam Ranh je vše v pořádku. Prostě na nějaké ze 4 hlavních mezinárodních letišť. Tam vám poté předschválené vízum do pasu nalepí. Letíte-li například do Da Latu nebo na nějaké jiné místní menší letiště, tak lze tato víza využít také. Mám pro Vás tip, jak na to.

Celý trik spočívá v tom, máte-li v Hanoji nebo Saigonu dostatek času během přestupu na navazující let. Pokud ano, tak můžete vystoupit z tranzitního prostoru, víza si nechat do pasu nalepit, a poté cestovat dál na nemezinárodní letiště již s  klasickým vietnamským vízem v pasu.

Vyberte si nejlepší firmu, která se o Vás postará

Za sebe a mé stránky vřele doporučuji firmu Vietnam-visa.com, se kterou léta spolupracuji. Lepší řešení na trhu nenajdete. Bezkonkurenčně nabízím poradenství v češtině (nejen s vízy) , vyzkoušené řešení a především moderní platební metody, díky nimž je platba za víza naprosto bezpečná a rychlá. Komunikace je blesková. Sami možná budete překvapeni, stejně jako vaši předchůdci🙂 Největší jejich výhodou je, že komunikují. Tudíž nastane-li nějaký problém, promptně ho s vámi vyřeší.

Chci požádat o víza do Vietnamu

2. Jak požádat o vízum do Vietnamu

Máte připravené pasy všech žadatelů? Klidně stačí mít po ruce jen jejich údaje. Pasy nikam neposíláte. Vše funguje online. Výsledkem vyplněné a zaplacené žádosti je příchod tzv. approval letteru. Ten Vám přijde do 48 nebo 24 hodin na e-mail, který jste zadali (počítejte pouze pracovní dny). Na jeho základě Vám ve Vietnamu nalepí vietnamské vízum do pasu. Při cestě do Vietnamu se v případě potřeby (na letištích) budete prokazovat právě approval letterem. Nezapomeňte si ho tedy vytisknout.

Kde se žádá?

Na webu Vietnam-visa.com klikněte na druhou položku zleva “Apply online” (v modrém horním horizontálním menu)

Co vyplnit na první straně? Druh víz a počet žadatelů

Ve formuláři je několik položek, které musíte vyplnit. Nejprve vyplňte počet žadatelů.

  • Number of visa – čím více žadatelů najednou, tím je výsledná cena nižší.
  • Type of visa – v současné době existují víza 1 měsíční a 3 měsíční. 1 měsíční ve variantách jednovstupových či vícevstupových. Nezapomeňte, že na vietnamských letištích zaplatíte navíc 25 dolarů za vydání jednovstupových víz (1 měsíčních, 3 měsíčních) a 50 dolarů za 1 měsíční (vícevstupové) nebo 50 USD za 3 měsíční více vstupovou variantu. Více informací o cenách najdete v ceníku.
  • Purpose of visit – účel cesty. Vcelku nepodstatné co vyplníte. I pro pracovní cesty existují totiž víza stejná.
  • Processing time – doba zpracování. Máte-li dost času – stačí vám 2 dny. Pospícháte-li – neváhejte a zvolte expresní volbu 1 den. Počítejte ale s úředníma hodinama vietnamské pobočky. V Hanoji je o 5 – 6 hodin více v závislosti na našem zimním/letním čase.

Co vyplnit na druhé straně? Jména jednotlivých účastníků

Na druhé stránce musíte vyplnit datum příletu a datum odjezdu a poté vaše jméno, telefon a e-mail.

  • Date of Arrival – datum vstupu do Vietnamu a počátku platnosti víza. Je neměnné, ale v případě problému a příletu o 1 den dříve, vietnamské úřady tolerují vstup do země 1 den dříve.
  • Date of Exit –  datum odjezdu z Vietnamu. Můžete ale odjet kdykoliv dříve před avizovaným datem.
  • Arrival airport – příletové letiště. Jedná se o letiště vstupu, tedy to, kde vám do pasu nalepí vízum.
  • Flight number – pokud již let máte, vyplňte číslo letu, pokud ne, nic se neděje

Údaje jednotlivých účastníků vyplňujte přesně tak, jak jsou v pasech. Tzn. jména včetně háčků a čárek.
Pokud jste ještě o online víza do Vietnamu nežádali, tak dále vyplníte vpravo dole registrační kolonky:

  • Name – jméno
  • Email – E-mailová adresa
  • Password – heslo (2x)
  • Country – stát

Můžete platit bezpečně kartou, Paypalem nebo Western Union

Na poslední obrazovce vše pečlivě zkontrolujte. Fakt zkontrolujte:-)

Vyberte platbu – kartou/Paypal/western union

Odklikněte, že souhlasíte s podmínkami a na další stránce zaplaťte.

Chci požádat o víza do Vietnamu

3. Jak dlouho trvá, než vízum (approval letter) obdržím?

Samotné vízum obdržíte až na letišti ve Vietnamu. Po zaplacení poplatku (25 usd – 1 vstupová víza nebo 50 usd – více vstupové variatny) a dodání pasové fotografie.

Approval letter, který vás opravňuje k získání víza na vietnamském letišti, a o který zde žádáte, vám přijde do 48 hodin, případně do 24 hodin. Záleží, jakou variantu jste zvolili. Počítejte, že v Hanoji je o 5 – 6 hodin více. Tzn. – ani Vietnamci nepracují nonstop a občas spí:-)

Poznámka k approval letteru: Approval letter se dělá vždy hromadně pro více osob. Proto se nelekejte, že na něm jsou jména vašich cizích spolucestujících do Vietnamu. Je to tak v pořádku.

4. Na co nesmíte zapomenout po obdržení Vietnam víza (approval letteru)

  • Vytisknout approval letter, který vám přijde na e-mail.
  • Vzít s sebou do letadla svoji pasovou fotografii.
  • Připravit si 25 USD (jednovstupové varianty) nebo 50 USD ( vícevstupové varianty). Podrobný ceník je zde.
Chci požádat o víza do Vietnamu